30%-AL CSÖKKENT A HIÁNYZÁSOK SZÁMA EGY ÓVODÁBAN – PÉLDA AZ FN NANO FELHASZNÁLÁSÁRA

Igazgatóként és óvónőként dolgozom a paskovi óvodában. A csoportomba 26 gyermek jár, 3 és 4 évesek. Az óvodai közösséggel egyeztetve, úgy döntöttünk, kipróbáljuk az FN NANO speciális, fotokatalitikus, antimikrobiális bevonatot, lekezeljük vele az óvodai csoportom termét. Az FN NANO kezelés mellett döntöttünk annak érdekében, hogy a gyerekeknek szebb és tisztább körülményt tudjunk biztosítani, de a legfontosabb szempont az óvodások preventív egészségvédelme volt.

Az FN NANO egy fehér festékhez hasonlít, látványban az állandó, eredeti fehérsége a szembetűnő, hiszen képes tisztítani önmagát! Ha UV-A fénnyel világítjuk, vagy napfény esik rá, akkor megkezdi légtisztító működését. Az olyan káros anyagok, mint a vírusok, baktériumok, spórák, gombák, sőt a szaganyagok is elpusztulnak és lebomlanak, ha érintkeznek a felülettel.

Amikor a festék felhordása után visszatértünk a terembe, merően más térérzetünk volt. Világosabb lett, néhány nap múlva eltűnt belőle az a bizonyos “óvodai szag”. Az osztálytermi klíma most friss, szagtalan, mintha illatos lenne. A festék felhordása után 10 nappal, méréseket végeztünk. Az új állapotot megmértük az ostravai Egészségügyi Intézettel, az eredmény a következő volt:

  • A helyiségben jelenlévő mikroorganizmusok koncentrációja mintegy 40%-kal csökkent
  • Az FN NANO-val kezelt falakon nem találtak mikroorganizmusokat, számokban kifejezve 100%-os csökkenés.

Mivel beltérre a külső napsugárzásból nem jut be elegendő UV-A fény, a kivitelező a kiscsoport termében mesterséges világítást szerelt fel. A tél folyamán sokat hagytuk bekapcsolva a lámpákat.

Hogyan alakultak a számok a megbetegedések viszonylatában? Az óvodai csoportom látogatottsága 31,8% -kal nőtt az elmúlt év mért eredményéhez képest (azaz a hiányzások száma mintegy harmadával csökkent). A mért időszak alatt erős influenzajárvány volt a régiónkban. Azok az óvónők, akik rendszeresen dolgoznak ebben a teremben, gyorsan hozzászoktak az antibakteriális festékkel kezelt, megtisztított klímához. Meglepődtünk azon gyerekek szüleinek reakcióin, akik bejöttek ebbe az FN NANO-val kezelt terembe. Miután beléptek hozzánk, sokan azt mondták: „Igen, valóban nagyon jó érzés ebben a teremben lenni, mintha valami más lenne.” Az anyák e spontán reakciója ismét emlékeztetett bennünket arra, hogy egyszerűen más klíma van a teremben. Én már megismerkedtem ezzel az egyedülálló termékkel, bátran tudom ajánlani, próbálja ki!

Libuše Klimundová, a Paskov Óvoda igazgatója

Képek:
Paskov óvoda galéria