ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ AZ FN NANO BEVONATOKHOZ

Az FN NANO bevonatok felhordása egyszerű, gyorsan elsajátítható tevékenység. De nagyon fontos, hogy a felhordás módja függ a kívánt céltól és a kezelendő felülettől. Ezért az FN NANO felhordása előtt mindenképp gondolja át, hogy milyen felületet, milyen céllal kíván kezelni. Az erős FN hatás három alappillére:

  • kompatibilis alap felület
  • az FN bevonatok helyes felhordása
  • megfelelő UV-A fény.

Az alábbiakban bemutatjuk az FN NANO alkalmazási módjait a funkciók és a kezelendő felület típusok viszonylatában.

Az FN NANO bevonatok minden egyes felhordás előtt az eredeti csomagolásban alaposan felrázandó. A termékben lévő oldhatatlan porkomponensek egyenletes elkeveréséhez tökéletes homogenizálásra (felrázásra) van szükség, ellenkező esetben az egyenletes felhordás nem biztosított. Mindezek alapján kiemelten fontos, hogy a bevonat tökéletesen elkevert állapotban kerüljön felhasználásra. A gyakorlatban ez azt jelent, hogy a tökéletesen felkevert anyagból mindig csak annyit szabad kiönteni, amennyi rövid időn belül felhasználásra kerül. A kiöntött mennyiség felhasználása után, az újabb adag kiöntése előtt a bevonatot az eredeti csomagolásban ismét alaposan fel kell rázni. Kérjük, a terméket nem hígítsa!

Az FN® technológia hatékony működésének feltétele, hogy a felületen alkalmazott alapozó festés tökéletesen száraz legyen. Az FN NANO bevonatok felvitele előtt az alapozó festésnek legalább 24 óra száradási időt kell biztosítani, ellenkező esetben a bevonat megfelelő működése nem lesz biztosítható.

Az FN NANO bevonatok felhordása történhet szórással, hengereléssel vagy akár ecsettel is. A felhordás különösebb szakértelmet nem igényel, a technika néhány órás gyakorlati tréning keretében elsajátítható.

Sima, egyenletes és nagyobb felületre történő felhordásnál javasolt a festék szórása. A felszórás történhet bármilyen, a kereskedelmi forgalomban kapható festékszóró berendezéssel.

A bevonat felhordható hagyományos festőhengerrel is, kisebb, illetve egyenletlen felületek esetén ez a megoldás a leginkább javasolt. Ebben az esetben is ügyelni kell a lehető legkisebb, de még jól takaró rétegvastagságra. A megfelelő vastagságú, vékony réteg kialakítása némi előzetes gyakorlatot igényel.

Nehezen megközelíthető helyeken, vagy mélyedésekkel rendelkező felületek esetében, illetve penészesedésre hajlamosfelületek esetében az ecsettel történő felhordás javasolt.

A bevonatok felhordása 3 vékony rétegben történik. Az ajánlott, végleges száraz rétegvastagság rétegenként 15-20 mikron. A bevonat végső, előnyös megjelenése érdekében kiemelten fontos, hogy mindig a lehető legvékonyabb, de folyamatos és egyenletes rétegben vigyük fel. A felhordás előtt a vizes szuszpenziót alaposan fel kell rázni, hígítani nem szükséges. A következő réteg felhordása csak az előző réteg száradása után lehetséges, ez a környezeti kondíciók függvényében 1-2 óra lehet. A bevonandó felület hőmérséklete nem lehet 10 °C alatt!

A felhordásnál kérjük ügyeljen az alábbiakra:

Mindig fedje le az összes területet, beleértve a padlót is, amelyet nem kíván felületvédelemmel kezelni.

Ne alkalmazza a terméket nedves felületeken.

Az optimális hatás elérése érdekében a felhordást megelőzően a bevonandó felület alapos tisztítása javasolt (kiemelten a penészes felületek esetén).

A felhordás módjának, az alkalmazott anyagoknak és eszközöknek kompatibilisnek kell lenniük a felülettel, amelyre a bevonatot fel kívánjuk vinni.

A felhordott bevonatréteg fagyálló és páraáteresztő. Téli időszakban a hordozót az úgynevezett jégtelenítés nem károsítja.

A felhordást követően, de legkorábban 24 órával a felhordás után a bevonatot enyhe vízpermettel aktiválni kell. Az aktiválás történhet sima csapvízzel vagy desztillált vízzel. Ez jelentősen növeli a bevonat későbbi hatékonyságát.

Az átlagos anyagigény (a felület nedvszívó képességétől függően) 8-12 m2 /liter.

Az FN NANO bevonatok nem alkalmazhatók víztaszító (hidrofób) felületek esetében. Itt a NANOSILVER termékünk alkalmazását javasoljuk.

A felhasznált szerszámok, eszközök és berendezések vízzel tisztíthatók. Kérem ügyeljen arra, hogy a tisztítás a lehető legrövidebb időn belül megtörténjen

Az FN NANO termékek működéséhez, azok aktiválódásához UV-A sugárzás megléte szükséges. Beltéren ez UV-A megvilágítással megoldható, melyről bővebben az „UV-A megvilágítás” menüpontban olvashat.

Az alkalmazható alapozók és falfestékek, valamint a beltéri UV-A megvilágításhoz javasolt eszközök vonatkozásában kérjük folyamatosan tájékozódjon weboldalunkon, vagy lépjen kapcsolatba velünk.

A vírusok, baktériumok, allergének, szagok stb. ellen a belső terek vonatkozásában – a légáramlásnak és az FN NANO erős hatásfokának köszönhetően – elegendő csupán a mennyezet és – ha van rá mód – a felső falfelület (180 cm felett) kezelése. Ebben az esetben az antibakteriális funkcióját az FN NANO remekül kifejti.

Az FN NANO alkalmazása előtt a kezelni kívánt felület felmérését javasoljuk. Fontos a megfelelő alapozás, hiszen az FN NANO a fotokatalízis során az alatta lévő felülettel is reakcióba léphet, amennyiben az nem kompatibilis (szaglással érzékelhető hatást kiváltva).  A megfelelő, kompatibilis alapozókról weblapunkon találhat bővebb információt, vagy kérjen tájékoztatást személyesen.

Az általános alkalmazási információknak megfelelően, az alapozás után vigyen fel három vékony FN NANO réteget.

A beltéren kiváló, a legerősebb antimikrobiális hatással bíró, javasolt termékünk az FN 3. Mely az ultra magas titánium-dioxid tartalom miatt csak fehér színben érhető el. Amennyiben pasztell színekben kívánja alkalmazni a bevonatot, kérem jelezze. Elérhető színeinkről a „színek” menüpontban olvashat. Biocid anyagot is tartalmazó termékünk az FN BioMax, mely megfelelő választás, ha biocid anyagot tartalmazó festékkel kívánja kezelni a falakat.

Az FN NANO termékek működéséhez, azok aktiválódásához UV-A sugárzás megléte szükséges. Beltéren ez UV-A megvilágítással megoldható, melyről bővebben az „UV-A megvilágítás” menüpontban olvashat.

Elengedhetetlen a beltéri felületvédelem penészedés, mohásodás vagy extrém igénybevétel mellett (üzemek, gyárak, konyhák). Amennyiben a kezelés célja a konkrét felület védelme, akkor értelemszerűen a kezelendő felületen kell végrehajtani a beavatkozást.

A fentebb leírt általános alkalmazási információknak megfelelően, az alapozás után vigyen fel három vékony FN NANO réteget. Fehér felület esetén első rétegként javasoljuk az FN 1, második és harmadik rétegként pedig az FN 2 felhordását. Színes felületek esetén a színezett FN 1 bevonat alkalmas.  Elhagyható az alapozás abban az esetben, ha meg kívánja őrizni az eredeti alapfelület (kő-, fa felületek) esztétikáját. A fafelületekre az FN Wood, a kő felületekre az FN Transparent bevonatot javasoljuk – a termékek elérhetőek a fafajtákra és a kövekre jellemző színekben. Elérhető színeinkről a „színek” menüpontban olvashat.

Az FN NANO termékek működéséhez, azok aktiválódásához UV-A sugárzás megléte szükséges. Beltéren ez UV-A megvilágítással megoldható, melyről bővebben az „UV-A megvilágítás” menüpontban olvashat.

Az FN NANO bevonatok kültéri használatánál egyszerre van jelen a felületvédelem és a levegőtisztító hatás, így ugyanazt az alkalmazást kell követni mindkét cél esetében.

Az FN NANO bevonatok kültéri alkalmazása a fentebb leírt általános alkalmazási információknak megfelelően történik. Az alapozás után vigyen fel három vékony FN NANO réteget. Fehér felület esetén első rétegként javasoljuk az FN 1, második és harmadik rétegként pedig az FN 2 felhordását. Színes felületek esetén a színezett FN 1 bevonat alkalmas. Elérhető színeinkről a „színek” menüpontban olvashat. Elhagyható az alapozás abban az esetben, ha meg kívánja őrizni az eredeti alapfelület (kő-, fa felületek) esztétikáját. A fafelületekre az FN Wood, a kő felületekre az FN Transparent bevonatot javasoljuk – a termékek elérhetőek a fafajtákra és a kövekre jellemző színekben.

Az FN NANO termékek működéséhez, azok aktiválódásához UV-A sugárzás megléte szükséges. Kültéren az UV-A fényt a nap természetes sugárzása adja, így nem szükséges a megvilágítás. Amennyiben a napsütéstől számottevően elrejtett, fedett felületet kíván kezelni, úgy ott célszerű az UV-A megvilágítás alkalmazása melyről bővebben az „UV-A megvilágítás” menüpontban olvashat.

TEKINTSE MEG A TERMÉKMÁTRIXOT, MELYBŐL MEGTUDHATJA, HOGY A KEZELENDŐ FELÜLETRE MELY TERMÉKET JAVASOLJUK.